Evde Borsa Yatırımı İle Nasıl Para Kazanılır?

Evde Borsa Yatırımı İle Nasıl Para Kazanılır?

Evde yapılacak işler arasında finansal seçenekler de yer alıyor. Mikro bir sermaye ile ayda 1-2 bin tl kazanabilirsiniz, hatta işlemlerinize göre çok daha yüksek yerlere de çıkmanız mümkün. Bugün borsadan, borsa ile evde para kazanmaktan bahsedeceğim.

BORSA NEDİR?

Borsa, Türkiye’de halka arz edilmiş firmalara ortaklık esasına dayanır. BİST yani borsa İstanbul’a girebilmek için, kağıt satın almak için oraya gitmenize, belge doldurmanıza gerek yok. Örnek vermek gerekirse internet bankacılığı kullanıyorsanız İş Cep, ya da TEB Borsa gibi, Matriks gibi uygulamalarla çok rahat şekilde borsaya girebilirsiniz. Saat 9 ile 5 buçuk arasında İstanbul borsası açıktır.

BORSADA NASIL ALIM YAPILIR?

Borsa sistemine girince, anlık olarak firmaların hisselerini satın alabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bazı hisseler GARAN (Garanti Bankası) ISCTR (İş Bankası) THYAO (Türk Hava Yolları) şeklinde temsil edilir, 5 haneli kısaltmaları ile bulunur. Alım emri verirseniz o anki değeriyle hisseleri satın alabilirsiniz. Satış da aynı şekilde o anki satış değerleri üzerinden öğrenilebilir.

BORSA NASIL TAKİP EDİLİR?

Borsa verileri, BİST kararı ile anlık olarak ücretli sunulabiliyor. Eğer halka açık verilere ulaşacaksanız ki mynet finans, bigpara ya da TEB Borsa gibi web, mobil uygulamaları ile gelen veriler en az 15 dakika gecikmeli olmaktadır; yine takibi gerçekleştirebilirsiniz. Eveekis.com olarak önerimiz takip için matriks ya da TEB Borsa uygulamasıdır, iPhone ve Samsung Galaxy için mobil uygulama mağazalarda yer alıyor.

BORSADA KAZANMAK

Borsada iki tip piyasa vardır, yükselen ve beklentinin yükselişe dönük olduğu piyasalara boğa piyasası, düşüşün olduğu piyasalara ise ayı piyasası denir. Yükseliş bekleyenler satış için bekler, düşüş bekleyenler ise düşük rakamdan kağıt almak için. Bazı yatırımcılar da satış için yükseliş bekler, bu terimleri kısa zamanda kolay şekilde öğrenebilirsiniz.

BORSADA AL SAT YAPARAK KAZANMA SENARYOLARI

Alım satımla, örnek vermek gerekirse 10 bin TL yatırımla ne kadar kazanılır? 10 bin TL ile giriş yaptınız, 5 TL’lik bir hisseyi incelediniz ve yükseliş öngördünüz. (Hem piyasa verileri, finans haberleri hem de grafik analizle bunu öngörebilirsiniz).

2000 LOT HİSSE ALDINIZ

Lot bir adet hissedir, tanesi 5 TL olan hisseden 2000 adet aldığınızda portföy değeri 10 bin TL olur, tabii alım satım kesintileri de mevcut, binde 5 gibi komisyonları olur, onları göz ardı ediyoruz.

İYİ SENARYO: HİSSE YÜZDE 3 YÜKSELDİ

5 TL’ye aldığınız hisse, 5.15 TL değerine geldi, bu durumda karınız 300 TL olur. Satış yaparsanız, 10300 TL değere sahip porföy yakalarsınız kısacası bir günde 300 TL kazanmış oldunuz. Her hafta 5 iş günü var, ortalama her gün yüzde 3’lük bir dilim yakalarsanız haftada 1500 TL gelir elde etmiş olursunuz, ayda 6000 TL borsa ile kazanırsınız, ancak bu iyi senaryo.

KÖTÜ SENARYO: HİSSELER DÜŞTÜ

10000 TL’lik kağıdınız, ufak bir düşüşle 9500 TL olabilir bu durumda da 500 TL zarar edersiniz, unutmayın ki borsa ile kazanmak garanti bir şey değildir, borsa kumar değil yatırımdır, şirketlere dönük ortaklıktır. Eğer kaybederseniz piyasalara göre analiz yapıp bekleyebilirsiniz, eveekis.com olarak önerimiz düşüş devam ederse borsa tabiri ile hisseleri satıp ‘kol kesebilirsiniz’. Kol kesmek, zarara girip çekilmek demektir.

UZUN VADELİ OYNAMAK

Borsada sağlam yatırımcı uzun vadeli oynayandır, yani bir hisse alıp bazen 15 yıl bekleyendir. Çok ciddi gelirlere, ev araba alabilecek durumlara bu sayede gelebilirsiniz.

BORSA NASIL ÖĞRENİLİR?

Borsa oynamadan deneyim elde etmek istiyorsanız demo programlar ile borsa oynayabilirsiniz ya da hisseleri mynet finans, bigpara ya da hisse.net gibi sitelerde takip edip kafanızda bir yatırım kurabilirsiniz.