Yaşlılarda El Titremesi Neden Olur?

Yaşlılarda El Titremesi Neden Olur?

Kafein

Tıpta tremor adı verilen titreme, kasların istem dışı yapmış olduğu, ritmik ve sürekli devam eden hareketlerdir. Bu rahatsızlık bazı kişilerde o kadar ileri seviyededir ki sosyal yaşantılarını etkileyebilir. Çoğu elleri titreyen kişi bu rahatsızlığından dolayı utanmaktadır. Çevreden gelen “Neden ellerin titriyor?” sorusu onların korkulu rüyalarıdır. Bu yüzden bu insanlar insan içine çıkmaktan korkarlar ve evlerinde diğer insanların yanında ellerimi nasıl daha az kullanabilirim sorusunu araştırırlar. Fakat titremenin birçok nedeni vardır. Bunların başında kullandığınız ilaçlar, stres, korku, endişe duyma ve düşmüş kan şekeri bunun nedenlerindendir. Eğer elleriniz yazı yazıyor iken veya bir su bardağını tutuyor iken ya da yerçekimine zıt bir şekilde ellerinizi tutuyor iken titriyor ise buna tıp dalında hareket tremoru denmektedir. Eğer herhangi bir düğmeye basmak veya herhangi bir objeye uzanmak durumunda meydana gelen titremeye tıp dalında kinetik tremor denmektedir. Fakat hiçbir şey yapmıyor iken, vücudunuz hareket halinde değil iken, sadece elleriniz hareket halinde iken meydana gelen titremelere tıp dalında statik tremor denmektedir. Eğer doktora başvurmayı planlıyorsanız kendi titreme çeşidinizi teşhis etmeniz tedavi açısından çok yararlı olacaktır. Birçok insan birkaç bardak sıcak bir kahve içmeden güne başlayamaz. Ancak birçok insanın ise kahveye alerjisi vardır. Bu insanlar kahve içmeye kalkıştıklarında titreme ve çarpıntı gibi belirtilerle karşılaşırlar. Bu belirtilere yol açan madde sadece kahvenin içinde bulunmayan aynı zamanda enerji içecekleri, çay, çikolata gibi birçok yiyecek ve içecekte bulunan kafeinden dolayıdır. Kafein denilen madde bitkilerden elde edilmektedir. Bu madde merkezi sinir sistemimizi uyarıcı bir etkiye sahip olduğu için uykumuzu açar ve bizi zinde tutar. Kafein aldıkça, vücudun toleransı da artacaktır. Ancak hiçbir şeyin fazlasının yarar olmadığını unutmamanız sağlığınız için çok yararlı olacaktır. Kahveyi günde 2-3 fincan ile sınırlı tutmanız şiddetle tavsiye edilmektedir.

Alkol ve Bağımlılığa Sebep Olan Diğer Maddeler

Vücuda alınan çeşitli ilaçlar, bağımlılığa sebep olan maddeler, vücutta bağımlılık yapabilmektedir. Bir süre sonra vücut alışacağı için bağımlılık yapan maddeyi kullanmadığınızda yoksunluk belirtileri yaşanır. Alkol, baş ağrısı, görmede bozukluk, uyku sorunları ve en önemlisi titremenin sebeplerinden birisidir. Bu madde vücudun kimyasal dengesini bozar ve kullanıldığında düzeleceğini kişiye inandırır.

Genetikten Kaynaklanan Titreme

Anne ve babadan gelen hatalı bir gen titremenin sebebi olabilir. Bu gen titreme dışında başka herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır.