ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Nedir

ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Nedir

ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Hangi Alana Odaklanır

Genel olarak ISO standartlarının tamamı müşterilerin gözünde güven kazanan, kurumsallaşmış marka değeri yüksek işletmeleri belirlemek olsa da ISO 9001 Belgesi sahibi firmaların dolaylı yollardan elde ettikleri bir fayda olan müşteri memnuniyeti, ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi ile doğrudan hedef haline getirilebilmektedir. Müşteri memnuniyetine odaklanan bu yönetim sistemi standartları sağlandığında firmanın ger bildirime açık ve müşteri odaklı bir işletme haline geldiğini ve bu standartları sağladığını ispatlaması açısından önem arz etmektedir.

ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir

ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi sertifikasına sahip işletmelerin bu sertifika ile elde ettikleri pek çok fayda mevcuttur. Öncelikle sertifika sahibi işletme müşterilerden alacakları geri bildirimlere açık olduklarından sürekli gelişime açık olurlar ve yanlış bir uygulamadan dönerek doğru yolda nasıl ilerlemeleri gerektiğine daha kolay ve maliyetsiz karar verirler. Diğer çalışanları da müşterilerden gelen ya da gelecek şikâyetlere karşı önceden bilgi ve bilinç sahibi olmalarını sağlamış olurlar. Bunun gibi önlemler sayesinde müşteriye önem verdiğini açıkça göstermiş olur, dolaylısı ile de müşteri memnuniyeti yükseltilmiş olur. Şikâyetlere yönelik geri bildirimleri sürekli değerlendirerek kendilerini geliştirdiklerinden şikâyetlerin tekrar tekrar gelmesinin önüne geçer ve memnuniyetin artmasını sağlarlar.

Sonuç Olarak İşletmenin Sağladığı Avantajlar

Tüm bu faydalar sayesinde müşterileri elinde tutmayı başaran işletme aynı zamanda doğal yollardan kendisinin pozitif reklamlarını yaptırmış olur. Müşteri memnuniyeti anlamında pozitif ilerleme işletmelerin itibarını da yüksek seviyelere çıkartarak, müteakip zamanlarda müşteri kazanımı için maliyetlerden de tasarruf etmiş olurlar.