Deprem Anında Neler Yapılmalı ve Deprem Çantası

Deprem Anında Neler Yapılmalı ve Deprem Çantası

Mesela çoğu insan deprem sırasında masanın altına girmeyi kapı altında beklemeyi doğru olarak bilir hâlbuki bu tamamen yanlıştır. Öncelikle deprem sırasında elinize hemen gelebilecek bir yere ya da yerlere deprem çantasını hazırlamalısınız. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Bu çantada içine kuru yiyecekler (uzun ömürlü), su, ilk yardım ekipmanı, DÜDÜK, fener, sıcak tutabilecek yer kaplamayan ince bir örtü, değerli belgeleriniz kopyası (tapu, sigorta poliçesi vs.), radyo, pil yerleştirilmelidir. Bunun dışında Ailece mutlaka bir deprem planınız olmalıdır. Deprem esnasında ailenin tüm üyeleri aynı yerde olamayabilirler. Telefonlarla iletişim kurmak ise çok zor olabilir (Allah korusun enkaz altında). Dolayısıyla bir buluşma noktası belirlemelisiniz. Bu buluşma noktası açık bir alan olmalıdır yakınlardaki bir park olabilir mesela. Evden çıkış planınızı ise mutlaka tatbikat ile prova etmelisiniz. Çoğunuz için bu zahmet verici, gülünç, komik, eğlenceli, gereksiz olabilir. Hatta birçok insan bu tatbikatlara “Evvel Allah çıkarız bir şekilde abicim en olması camdan atlarız” gibi saçma bir şekilde yaklaşmaktadır. Ancak ne komiktir ki deprem sırasında camdan atlayarak intihar eden birçok insan vardır. O yüzden üşenmeyin bu tatbikatları mutlaka yapın. Deprem esnasında eşyaların üzerinize düşmemesi için sabitleme olayını sakın es geçmeyin. Artık en bilindik yapı marketlerde sadece bu işler için bölümler var. Evinizde dolaplara kapaklara çekmecelere uygun sabitleme aparatlarını alın ve bunlarda eşyalarınızı sabitleyin.

Deprem Anında Neler Yapılmalı?


Masa, Çamaşır makinesi, Yatak gibi tavanın düşme hızını yavaşlatacak olan sert dayanıklı eşyaların yanına dizler yere gelecek şekilde çöküp kafayı dizlere değdirerek tek kol ile kafa korunacak şekilde diğer elinizle de yanında bulunduğunuz eşyaya tutunun. Bu hareketiniz size üzerinize düşecek tavan, yer ve sizin aranızda hareket edebileceğiniz ve nefes alabileceğiniz bir hayat üçgeni oluşturacaktır. Bunun dışında sağa sola yalpalanarak zarar görebilirsiniz yürürken sırtınızı bir duvara verip yan yan hareket etmeye çalışın. Merdivenleri sakın kullanmayın bir binada ilk çöken kısım her zaman merdivenlerdir maalesef.